13. sep. 2010

Det unge mennesket og de digitale media

Kunnskapsdepartementet ser at skolen må forholde seg til at digitale medier spiller en sentral rolle i barnas livsverden i dag:

For det første må skolen møte elevene og deres fortrolighet med digitale medier på en slik måte at den bygger bro til barnas liv, der de første digitale ferdigheter tilegnes i stadig lavere alder. For det andre må skolen forholde seg til barn og unges nettbruk og utviklingen av identitet og sosial kompetanse gjennom nettsamfunn og lignende: Kunnskapsdepartementet på Regjeringen.no

Hva innebærer det å skulle "forholde seg til" ? La meg gå tilbake til 1995, da kom NOU nr. 9 Identitet og dialog. I kapittel 5.6 Skolen som motkultur blir skolens oppgave å  forankre barnet i tradisjonen og dermed gi det "moralske motverdier som hjelp til å forankre og sette sammen kunnskapsbrokker og forvirrende inntrykksmangfold fra medie- og markedssamfunnet". Tanken om den motkulturelle skolen som en trygg arena i en fragmentert postmoderne samtid er typisk for den første fase i skolens møte med utfordringene fra de digitale media.

En artikkel av Knut Immerslund i Samtiden nr5/6 2000 er et typisk eksempel på hvordan skolen ble sett på som en bastion mot utviklingen. Skolen skulle gi barna en helhetsforståelse av historie, kultur og kristen tradisjon som særlig Internettet, det nyeste av de postmoderne media, truet:

Skolen kan også sees på som en motkultur i forhold til Internett. Å surfe på nettet vil si det samme som å la seg bombardere av kaotisk, ustrukturert informasjon fra alle slags avsendere med alle slags bevisste og ubevisste, innbyrdes motstridende hensikter. På den måten er Internett et godt bilde på det postmoderne samfunn, som gjerne framstilles som usammenhengende, fragmentert og umulig å etablere en helhetlig forståelse av (...)

Frykten for at fragmenteringen i den postmoderne epoke skulle gi de unge store identitensproblemer har vel i dag roet seg. Likevel er det all grunn for skolen til å tale tydelig imot noe av det unge bruker nettet til, jeg tenker da særlig på mobbing og på ukritisk selvframstilling på nettet. Immerslund er i artikkelen opptatt av individets dannelse som skolens ypperste oppgave, da dannelse er noe mer enn en form for kompetanse.

 I nyere tenkning om skolen og de digitale verktøy og media er dannelsesaspektet tenkt inn. Begreper som digital dannelse, digital dømmekraft, digital formaldannelse og en digital epistemologi skal jeg etterhvert trekke inn i denne bloggens skrift om den digitalt kompetente skolen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar