Men kompetansemålene står ikke nødvendigvis i forhold til beskrivelsen av den grunnleggende ferdigheten. Ett eksempel fra faget geografi som undervises på vg1 eller vg 2 (avhengig av programområde):
Å kunne bruke digitale verktøy i geografi inneber å utforske nettstader, hente relevant informasjon og bruke nettbasert kommunikasjon om geografiske tema, vise kjeldekritikk og nettvett og orientere seg om personvern og opphavsrett. Det kan og innebere å bruka geografiske informasjonssystem og å bruke digitale verktøy i presentasjon av eigne arbeid.
Læreplanmål:
- finne fram til og presentere geografisk informasjon ved å lese og vurdere tekst, bilete og statistiske framstillingar frå digitale og andre kjelder
- bruke digitale kart og geografiske informasjonssystem (GIS) (Sitert fra Grep)
Mitt inntrykk er at lærere forholder seg til kompetansemålene, og mener de har oppfylt læreplanens krav når det gjelder digital kompetanse når de har dekket kompetansemålene for det årstrinnet underviser på. Dette har jeg stor forståelse for, læreplanverket sier for mye, det blir for vanskelig å få en helhetlig forståelse av hva elevens digitale kompetanse skal være- hva skal eleven kunne?
Dersom en på en videregående skole skulle ønske å bruke læreplanene for å lage en tverrfaglig lokal læreplan for f eks elever på studiespesialiserende program, ville det bli vanskelig å holde oversikt. Heldigvis er virkeligheten enklere enn læreplanene. Det man kan gjøre er selvfølgelig å samle faglærerene og be dem sette ned på papiret hva elevene bør kunne i deres fag på hvert trinn, og så se hva som er felles for alle, og for flere, fag. Dette kan så danne grunnlag for et utviklingsarbeid.
Dermed avslutter jeg dette innlegget om læreplanene idet jeg ser at det nok vil avføde nye innlegg. Her er det mye uklart.............
Du peker på viktige utfordringer, Anja. Hvorfor ikke skrive en kronikk eller et Innspill om dette til bladet Utdanning, eller Skolelederen?
SvarSlett