7. sep. 2010

Hva de innfødte egentlig kan?

I sommer leste jeg Rune Krumsviks Skulen og den digitale læringsrevolusjonen (2007) som sengelektyre. Der ble jeg kjent med betegnelsene "digitale natives" og "digital immigrants", om henholdvis dagens ungdom som er vokst opp med moderne kommunikasjonsteknologi og har et umiddelbart forhold til denne, og vår generasjon som møter ny teknologi med en distansert forsiktighet og usikkerhet. Selv om jeg tenker at dette kan være et nyttig begrepspar synes jeg at han gjør for mye ut av denne dikotomien i beskrivelsen av lærere og elever i skolen. 

Krumsviks beskrivelse av den norske lærerstand finner jeg ikke dekkende for de lærere som jobber i skolen i dag, de er mer digitalt kompetente. Heller ikke det store flertall av elever i den skole jeg kjenner kan sies å være digital natives i Krumsviks forstand. I de fleste klasser er de i mindretall. Kun på programmområdet Media- og kommunikasjon har jeg møtt dem som et flertall i klassen.

Hva vet vi egentlig om norske elevers digitale kompetanse? Kan vi vente oss nasjonale prøver eller kartleggingsprøver på dette området? Hva sier forskningsrapporter?

Jeg har tenkt å finstudere Skolefagundersøkelsen 2010, om den sier noe mer om for eksempel hvilken læringseffekt som et mer digitalt læringsdesign kan gi i ulike fag? Men dette aspektet ved læringen kan ikke ses isolert:
"Dette vil si at de viktigste bidragene til økt læringsresultatet knyttes til fagligdidaktiske tiltak som ikke berører spørsmålet om bruk av informasjonsteknologien. Eventuelle positive effekter av digitale hjelpemidler kan reduseres til negative dersom det svikter på de områder som har mer fundamental betydning. (Skolefagundersøkelsen: 68)"




5 kommentarer:

  1. Sp vidt jeg vet planlegges nasjonale prøver også i digital kompetanse. ITU laget slike prlver for Oslo kommune før de ble innlemmet i det nye SEnter for IKT...

    ellers har jeg lagt en artikkel om Digital immigrants og Digital natives i mappa FAgstoff/Tekst. Se på den. Prensky har et poeng når han sier at dagens ungdom har vokst opp i helt andre teknologiske omgivelser enn "vår" generasjon, og at skolen er dårlig tilpasset denne generasjonens måte å tenke og samhandle på. han driver det kanskje litt langt - men er vel på sporet av noe som er viktig?

    SvarSlett
  2. Ang. prøver i digital kompetanse - jeg mener at Bergensskolen har et samarbeid med it's learning om å lage prøver som ligner på dem ITU i sin tid lagde for Osloskolen. Men om dette da er et forstadie til Nasjonale prøver i digital kompetanse, vet jeg ikke noe om.

    SvarSlett
  3. En nasjonal prøve i digital kompetanse er vel og bra. Likevel tenker jeg at definisjonen av digital kompetanse som en grunnleggende ferdighet faktisk kan variere mellom studieretngene i videregående opplæring. Ser jo selvsagt forskjellen på generell og spesiell kompetanse, men tilnærmingen til ikt som verktøy vil vel ha ulik vinkling avhengig av hva studieretning vi befinner oss på?

    SvarSlett
  4. Selv synes jeg artikkelen Meeting Homo Zappeiens var interessant med tanke på unge og deres digitale ferdigheter og tilnærming til nyheter innen IKT.
    Kjente meg veldig godt igjen på hva som ble påstatt, muligens fordi jeg har fulgyt egne barns utvikling fra tidlig åttitall og fortsatt.

    SvarSlett
  5. Begrepene digital natives og digital natives er gode begreper som skiller mellom ulike generasjoner i den utviklingstiden vi er inne i. Begrepene har imidlertid to umiddelbare svakheter slik jeg ser det:

    Det ene er at det lett kan gi en oppfatning av at enten tilhører man dene gruppen eller den andre. Men slik utviklingen er, spesielt med tanke på utviklingen av sosiale medier, blir de digitalt innfødte fort til digitale immigranter de også. Og de opprinnelig digitale immigranter kan bli svært fortrolige med den nyere digitale sfære (mange pensjonister er ivrige brukere av facebook, mange er fortrolige med digital fotografering, ja kanskje bedre enn mange "i sin beste alder")

    Den andre umiddelbare feiltolkningen er at digitale natives er mer digitalt kompetent. Vel har de mere kunnskaper, vel bruker de mere av mulighetene og er oppdatert på hva som skjer, og vel er de innenfor de digitale sosiale samfunn, men det betyr ikke at de er i stand til å reflektere over bruken, og se hvordan bruken av den påvirker sitt eget og andres liv.
    En person som behersker verktøyene til fingerspissene, men som samtidig legger ut uhøviske bilder av og kommentarer om seg selv og kameratene, viser etter min mening klar digital inkompetanse. God digital kompetanse inneholder en betydelig utviklet evne til å kunne være foreta etiske vurderinger, og være bevisst konsekvensene av sine valg.

    (På samme måte som den kompetente fjellfører viser sin kompetanse, ikke bare ved å kunne beherske de mest krevende forhold, men også i like stor grad ved å kunne vurdere når det ikke skal klatres, og når andre strategier er et bedre valg,ut fra en forståelse av konsekvenser og hvordan disse kan berøre andre. niptorypEller jamfør den siste tids oppslag om norske soldater i Afghanistan. Hva kjennetegner en god soldat?)

    SvarSlett