22. mar. 2014

xx


 Dette er ikke det første blogginnlegget mitt om fravær i skolen - dvs jeg har skrevet om tilstedeværelse og hvorfor det er så viktig at eleven ( og lærerne ) er tilstede i skoledagen. Debatten i Aftenposten og i andre media den siste uka har aktualisert saken også for meg. Hvorfor har vi så stort fravær i videregående skole? De aller fleste elever er friske og burde klare å komme seg på skolen. Er det skolen som svikter - undervisningen er så lite relevant at det ikke er verd å møte opp, som Truls Særtang, nestlederen i Elevorganisasjonen mener. Eller er det slik at det ligg andre vesentlige problemstillinger bak Ane Arre skriver i innlegget "fravær av dei verkelege spørsmåla" på bloggen Lærerråd.  Arre mener å kunne dele skoleskulkerne opp i to hovedgrupper: 1) Strategene som tilpasser seg og møter opp når de har noe å tjene på det og 2) de som sliter med ting fraværsgrenser ikke kan løse.
Det er gruppen elever funger godt i skolen, ikke sliter med andre store utfordinger i livet, men velger å ikke møte på skolen fordi det alltids går bra likevel.....

 Det får store konsekvenser for undervisningen at så mange er borte. Vi har mye gruppearbeid og presentasjoner som vi jobber med i fellesskap og da er det veldig kjedelig når man ikke vet om alle dukker opp, sier Helene Gundersen

1) læringsfellesskap
2) arbeidskrav
3) bredere vureringsgrunnalg og bedre underveisvurdering

Vi må la være å vurdere på tynt grunnlag
nedsatt orden lite effekt, ikke vurdert har stor effekt, ikke levert arbeid = ingen måloppnåelse =karakteren 1 på dette)

1 kommentar:

  1. Fint å få del i refleksjonene dine, Anja. Har også forsøkt å følge med i oppslagene om manglende oppmøte i skolen. Konklusjonen din støtter jeg. Kan ikke forstå at lærere kan gi elever som ikke er til stede og heller ikke leverer, karakterer som tyder på at de har nådd målene for opplæringa. Og så kan vi som driver med undervisning aldri slutte å spørre oss selv og elevene: hvordan skaper vi ei utdanning som elevene/studentene opplever som SÅ relevant at du bare MÅ komme til undervisninga.

    SvarSlett